În luna Aprilie 2023 ne dorim să reluăm un proiect prin care am simțit că am făcut o diferență: „Ludoteca pentru incluziune”. În ediția din 2022, am reușit să echipăm o sală din Centrul Școlar pentru Incluziune Socială Băbeni cu aproximativ 450 de materiale educative, printre care: puzzle-uri, cuburi de construcție, numărătoare, tăblițe magnetice, jocuri educative și de creație, domino-uri, nisip modelabil și un scaun de postură pentru copii. De toate acestea au beneficiat: 200 de copii cu diverse deficiențe – tulburări din spectrul autist, sindromul Longdon-Down și deficiențe asociate, și 72 de profesori care se îngrijesc de dezvoltarea lor.
Însă, nevoia de ajutor pentru această cauză este în continuare mare, în România existând 78.190 copii cu dizabilități, care fără susținere, nu au șansa unui viitor independent. Fie că vorbim despre un handicap locomotor sau un sindrom grav, acești copii se luptă zilnic cu integrarea în societate.
Pentru a-și câștiga autonomia în viața școlară și socială, aceștia au nevoie de materiale educaționale interactive, demonstrate ca fiind cele mai eficiente în a-i ajuta să înțeleagă lumea mai ușor. Ei au nevoie, în fapt, de programe speciale prin intermediul cărora să fie monitorizați și ajutați să progreseze.
Anul acesta ne propunem să continuăm această inițiativă și să ne concentrăm eforturile spre echiparea unui nou centru de copii cu cerințe educaționale speciale – Centrului Școlar pentru Incluziune Socială din Roșiorii de Vede – cu o ludotecă. Aceasta va fi menită să susțină activitățile instructiv-educative și terapeutice din sala de clasă, cu materiale necesare, care reprezintă un neajuns pentru ei în momentul de față. Centrul ne-a transmis că biblioteca de care dispun în acest moment are cărți neactualizate și nepotrivite pentru tipul de învățare al copiilor cu dizabilități, ceea ce reprezintă un obstacol în continuarea eforturilor de dezvoltare ale acestora.
La centrul vizat există 126 de copii, cu vârste cuprinse între 3-20 ani, ce manifestă dizabilități intelectuale, locomotorii, sindrom Longdon-Down și alte deficiențe asociate. Alături de ei sunt 51 de profesori special pregătiți, care cu ajutorul materialelor donate și prin metode didactice ce presupun învățarea prin joc, se vor ocupa de educarea copiilor pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile de comunicare, de înțelegere și de performare.
Scopul nostru din luna aprilie este de a-i ajuta pe copiii cu dizabilități să se integreze mai ușor în societate și de a le asigura dezvoltarea pe care o merită. Aceștia au dorința și speranța de a crește, de a evolua, de a se bucura de toate lucrurile pe care viața le are de oferit, însă pentru ca acestea să devină realitate, au nevoie de noi și de tine!
Donează
Asociația pastel crede în puterea faptelor bune făcute cu recurență, lună de lună. Dacă misiunea noastră ți se potrivește și vrei să-ți lași amprenta asupra lumii, sprijină-ne cu o donație în contul proiectelor noastre și răspândește vestea către prietenii și colegii tăi. Hai să nu lăsăm nicio lună să treacă fără o faptă bună!