În 2013, Necșeștiul a fost desemnat de Ministerul Dezvoltării drept comuna cea mai săracă a României. Chiar locuitorii ei au spus despre acest loc: „nu avem farmacie, apă curentă, canalizare, nu avem nimic, nimic”. Adulții care muncesc sunt puțini, cei mai mulți dintre rezidenți sunt fie pensionari, fie asistați social. Iar din cei puțin peste 1000 de locuitori, doar 100 sunt elevi, 40 dintre ei fiind încadrați în sistemul preșcolar.
Lipsa resurselor i-a adus pe cei 40 de copii în risc de a nu mai frecventa grădinița și de a ieși definitiv din sistemul de învățământ. Sărăcia este unul dintre cele mai importante motive care îi privează pe copii de oportunitățile educaționale, deși, în mod ironic, tocmai investiția și atenția acordată educației de către toți cei implicați poate duce la întreruperea cercului vicios al lipsurilor de tot felul.
Atunci când este vorba despre educația timpurie, lucrurile sunt cu atât mai importante. Asociația noastră crede în puterea educației, a unei povești care poate să nască visuri mari, a oceanului de posibilități care se deschide atunci când modelezi cu plastilină sau pictezi planșe cu zâne și fluturi. Și ne-am propus să îi ajutăm pe acești copii cu un start bun la grădiniță.
Cu ajutorul donațiilor venite din partea oamenilor cu inimi mari, dar și a partenerului nostru CEZ Vânzare, toți copiii preșcolari din Necșești au început anul școlar fără să simtă că le lipsește ceva.
Kiturile au constat în materiale didactice (creioane, acuarele, carioci, ascuțitori, plastilină, cărți de colorat, puzzle-uri, ghiozdane etc), dar și îmbrăcăminte și încălțăminte. Sponsorizarea CEZ Vânzare a reprezentat peste 73% din totalul proiectului, iar cu resursele acestea, am achiziționat toate cele necesare pentru cei 40 de copii de la grădinița din Necșești.
Feedbackul primit din partea educatoarei copiilor a fost pozitiv, copiii fiind fascinați să lucreze cu toate materialele din kit, atracția principală fiind cărțile de povești.
PARTENER: