fbpx

Viitorul cu ochi buni – august 2021

Viitorul cu ochi buni – august 2021

În vacanța de vară a anului 2021 cei 120 de copii din comuna Balta Albă, județul Buzău, resimțeau efectele lunilor de învățat în fața ecranului unei tablete. Mulți dintre ei se plângeau de oboseala ochilor, de dureri de cap și dificultăți de concentrare. Cunoșteam deja comunitatea din proiectele anterioare desfășurate acolo, deci ne-a fost ușor să înțelegem că majoritatea acestor copii nu fuseseră niciodată la un control al acuității vizuale. Nici nu ar fi avut cum – pe o rază de 20-30 de km nu există nicio optică medicală.

 

Așa s-a conturat obiectivul proiectului: să evaluăm vederea copiilor din Balta Albă și Amara. În plus, pentru ca fapta bună să se încheie rotund, ne-am propus să îi ajutăm pe cei diagnosticați cu probleme de vedere să își procure ochelarii necesari.

 

Alături de noi, Primăria Balta Albă și Optiline Vision din Buzău și-au unit forțele pentru două zile intense. Pe 7 și 8 august 2021 am organizat un cabinet de optometrie ad-hoc la Centrul de Zi din Balta Albă. Copiii între 5 și 18 ani s-au prezentat la consult, singuri sau împreună cu părinții, la început timizi – dar tot mai relaxați pe măsură ce stăteam de vorbă și intrau spre a fi evaluați de specialiști. Am profitat de timpul de așteptare pentru a le explica, în joacă, mai multe despre vedere și sănătatea ochilor. Ne-a bucurat deschiderea lor de a socializa și de a învăța într-un cadru relaxat, de vacanță. Specialiștii în optometrie le-au explicat copiilor, printre altele, importanța unei vederi bune pentru anumite profesii, deschizându-le o altă perspectivă asupra viitorului. Prezentarea educativ-interactivă pe care au urmărit-o copiii este disponibilă aici.

 

După evaluarea optometrică și activitățile interactive copiii au primit și cadouri: creme tartinabile de la Podravka International și cărți de povești de la Asociația Curtea Veche.

 

În total, 67 de copii au beneficiat de consultul optometric gratuit. Dintre ei, 27 au avut nevoie de ochelari pentru remedierea problemelor de vedere. Am constatat că 68% dintre cei care au venit la evaluare nu mai fuseseră niciodată la optometru – și am primit astfel confirmarea că ”Viitorul cu ochi buni” răspunde unei nevoi esențiale pentru sănătatea copiilor.

 

Am demarat acest proiect estimând că aproximativ 30% dintre copii au nevoie de ochelari. Rezultatele ne-au îngrijorat, însă: s-a dovedit că procentul real era de 40%. Cu ajutorul generos al donatorilor, toți cei 27 de copii diagnosticați cu probleme de vedere au primit ochelarii necesari.

 

”Viitorul cu ochi buni” este dovada faptului că, atunci când ne propunem, o faptă bună poate ajuta mult într-o comunitate. Puțin câte puțin, urmărindu-ne misiunea – nicio lună fără o faptă bună – ne dorim să vedem schimbări tot mai importante în jur.

 

PARTENERI:

 

Category
Fapte bune împlinite