Iubire fără vânătăi – noiembrie 2021

„De ce mai stă cu el?” Acesta este primul gând pe care-l avem atunci când aflăm de un caz de violență domestică. „De ce nu pleacă?” ne mirăm, judecând fără să vrem o situație de viață ale cărei implicații ne scapă sau pe care nu vrem să le vedem. Punem responsabilitatea pe victimă în loc să blamăm agresorul.

Femeia care nu pleacă atunci când e bătută de cel care ar trebui să îi ofere iubire resimte, mai presus de orice, rușine. Cel mai probabil, rațional, își înțelege situația, știe ce are de făcut, dar mărunte probleme administrative – care se dovedesc, într-un final, vitale – o împiedică să facă singurul gest care o poate salva: plecarea. Unde va sta, cine o va ajuta cu copiii, cum va suplini ea rolul tatălui, unde va munci – toate aceste întrebări sunt răni adânci care o deznădăjduiesc pe femeia abuzată și care îi pun planurile într-o eternă așteptare: în fond, poate EL se va schimba.

Și totuși… Atunci când renunță la înjurături și lovituri, la frică și rușine față de copii, la uși trântite sau încuiate, femeia lasă în spate și vorbe pe care și le-a spus ei înseși în tot acest timp: că trebuie să țină familia întreagă, că cei mici au nevoie de tată, că e și bine cu el, nu doar rău.

Aceasta este povestea fără perdea a multor dintre supraviețuitoarele violenței domestice. Unele dintre ele ajung într-un centru maternal ca cel al Asociației Semn de Viață, unde li se oferă sprijin emoțional și unde copiii lor sunt îngrijiți și unde li se acordă atenția cuvenită. Cel de-al patrulea proiect al nostru este dedicat acestor femei și copii.

Ne bucurăm că bagajul emoțional al acestor femei și copii este tratat cu grijă în centru, că anxietățile sunt conținute, că se pune accent pe relația mamei cu copilul ei, că se oferă protecție și îngrijire adecvată fiecăruia.

Ce ne propunem noi, la Asociația pastel, în cadrul proiectului Iubire fără vânătăi, este să oferim o șansă la normalitate. Nevoile beneficiarelor, aflate chiar de la ele, sunt prozaice, dar indispensabile. Este dificil să te gândești cum ieși dintr-o situație grea atunci când nu ai pastă de dinți sau ser fiziologic pentru cel mic. Iar demnitatea unei persoane, cu atât mai mult a uneia care a luptat atât de mult pentru viață, merită și va fi prezervată.

Sprijinul nostru se va concretiza sub forma unei cutii pentru mamă și copil ce va conține indispensabile de tipul absorbante, deodorante, șampoane, măști sau căni pentru bebeluș. Costul unei astfel de cutii, menită să fie de ajuns pentru UN AN de zile, se ridică la aproximativ 800 de lei.

Dacă le poți sprijini pe cele 12 femei și pe copiii lor, așteptăm de la tine un semn sub forma unei donații. Ne bucurăm dacă ne trimiți orice sumă de bani, dar și dacă întocmești chiar tu cutia cu sprijin, necesară beneficiarilor noștri. Dacă vrei să știi care sunt produsele ce vor intra în fiecare cutie, scrie-ne.

Îți mulțumim pentru susținere!

Fapte bune active