Dragă eu – Februarie 2023

Dragă eu, proiectul Asociației pastel din luna februarie 2023, a fost despre confuzia și neclaritatea care marchează adolescența, această etapă definitorie din viața unui om și despre cum putem, prin acțiuni punctuale, să creștem stima de sine și înțelegerea propriei persoane la elevii de liceu.

Problema: În România, 7 din 10 tineri au o stimă de sine scăzută și ar vrea ca școala să se implice în a da noțiuni legate de diversitate, de faptul că este în regulă să fim diferiți, să nu fim perfecți.

Soluția: Să oferim elevilor de la Școala Centrală din București un workshop de o oră, ținut de un psihoterapeut. Acesta urma să vorbească despre perioada adolescenței, riscurile și oportunitățile perioadei și despre cum poate un tânăr să aleagă ce și cum vrea să fie, dobândind, în același timp, o mai bună înțelegere asupra lumii și asupra propriului sine.

Parteneri: Acest proiect a fost susținut exclusiv din resurse proprii.

Ce am făcut prin intermediul partenerilor, donatorilor / influencerilor din Social Media / canalelor pe care am promovat acest proiect:

• Pe 13 februarie (de Self Love Day), psihoterapeutul Simona Stoica a ținut un workshop pe tema iubirii de sine, în amfiteatrul Colegiului Național Școala Centrală.
  • Workshopul a fost interactiv, psihoterapeutul Simona Stoica realizând și câteva exerciții de conștientizare a vocii critice interioare și de raportare a adolescenților la diferite instanțe adulte din viața lor. Scopul exercițiilor a fost de deprindere a echilibrului și a unei stări emoționale pozitive, dar și de a învăța cum se pot gestiona situațiile dificile.
  • La workshop au participat aproximativ 74 de elevi din 3 clase de a XI-a. Fiecare elev a primit, din partea noastră, o cutie cu o insignă și un sticker cu un mesaj motivațional pentru a le reaminti să se iubească mai mult pe sine.
  • Am lipit stickere cu mesaje motivaționale pe oglinzile din băile școlii (ex: Încep cu o îmbrățișare. De obicei asta lipsește cel mai mult / O amprentă unică de care să țin cont: zâmbetul meu / Nu trebuie să mă schimb pentru a mă potrivi într-un șablon. Locul meu este acela în care pot fi autentic și îl voi găsi! etc)
  • Am povestit și noi, echipa, despre noi înșine în social media într-un exercițiu de vulnerabilitate care ne-a adus aminte și ne-a pus în contact cu copilul / adolescentul care am fost odată.

A fost foarte interesant și m-a pus puțin pe gânduri despre ce fac pe viitor” a fost feedback-ul nostru preferat pentru că ce ne-am dorit cel mai mult a fost să sădim o sămânță de încredere, dar și de interiorizare și de chestionare a propriilor mecanisme de coping.