fbpx

Dragă eu – Februarie 2023

 

La nivel mondial: aproximativ 20% dintre adolescenți vor experimenta depresie înainte de a ajunge la maturitate. În rândul elevilor de liceu, 44% dintre fete și 15% dintre băieți încearcă să piardă în greutate. 7 din 10 tineri cred că nu sunt suficient de buni inclusiv aspectul lor, performanța în școală și relațiile cu prietenii și membrii familiei.

 

În România: 7 din 10 tineri au o stimă de sine scăzută și ar vrea ca școala să se implice în a da noțiuni legate de diversitate, de faptul că este în regulă să fim diferiți, să nu fim perfecți. *

 

Adolescența este una dintre etapele cele mai vulnerabile din viața unui om, una când se dezvoltă sentimentul de apartenență, dar și dependență față de figurile cele mai apropiate, perioada când trăiești toate evenimentele la intensitate maximă, fie că e vorba de prima iubire, relația cu părinții sau profesorii, prietenia și pasiunile.

 

Vârsta și schimbările fiziologice fac dificilă detașarea și devine greu să faci diferența între propriile gânduri și cele ale celor din comunitatea unde trăiești. În plus, adolescentul de azi se află și în fața a unor multiple opțiuni și, din această cauză, îi poate fi dificil să aleagă ce și cum vrea să fie. De aceea, ghidajul blând, care pune accent pe calitățile tânărului, îi poate oferi acestuia o mai bună înțelegere asupra lumii, dar și asupra propriei persoane, și îi poate dărui, în plus, și o mai bună imagine de sine.

 

Noi, la Asociația pastel, ne-am dorit întotdeauna să ne implicăm și să contribuim la starea de bine a elevilor de liceu, mai ales pentru că am trăit deruta specific adolescentină și nevoia acută de repere sănătoase, care să ne întoarcă cu privirea spre ceea ce suntem noi cu adevărat.

 

Ce propunem: un workshop de o oră, ținut de un psihoterapeut, în fața elevilor de liceu din mai multe licee din București (pentru început). Prima școală vizată este Colegiul Național Școala Centrală, unde vrem să oferim participanților și un pin + un mesaj inspirat, menit să le aducă aminte adolescenților de vocea lor unică și forța interioară.

 

Dragă cititor, dacă rezonezi cu provocările adolescenței și misiunea Asociației pastel de a trata neclaritarea și confuzia și să ajutăm generația de liceu să se iubească mai mult, așteptăm din partea ta un semn. Poți să ne scrii ce ți-ar fi plăcut să știe adolescentul care ai fost, să împarți cu prietenii tăi mesajul Asociației pastel sau să ne ajuți cu o donație financiară ce va fi utilizată pentru a oferi acestei cauze toate dimensiunile pe care le merită. Pe care adolescenții României le merită.

 

 

Asociația pastel crede în puterea faptelor bune făcute cu recurență, lună de lună. Dacă misiunea noastră ți se potrivește și vrei să-ți lași amprenta asupra lumii, sprijină-ne cu o donație în contul acestui proiect și răspândește vestea către prietenii și colegii tăi. Hai să nu lăsăm nicio lună să treacă fără o faptă bună!

 

*Conform studiilor realizate recent la nivel global și local