Drumul spre educație – august 2022

Cumpărăm un microbuz școlar?

Mai e puțin și începe școala. Prilej de schimbări, de revederi, de zâmbete și bucurii. Indiferent de amalgamul de emoții resimțite, școala este o etapă firească în viața unui viitor om mare, una care ar trebui desfășurată în condiții normale, omenești, de grijă pentru integritatea fizică și evoluția spirituală a fiecărui copil. Dar nu de puține ori, din păcate, în România etapele normale nu sunt normale pentru toată lumea, iar copiii sunt foarte des afectați de inegalități de tot felul.

Proiectul lunii august al Asociației pastel îi are în prim plan pe copiii de la Liceul Teoretic Șerban Vodă din Slănic care vor la școală, dar nu pot ajunge acolo. La propriu.

Deplasarea elevilor spre și dinspre școală este o problemă recurentă și îngrijorătoare pentru părinții și profesorii din orașul prahovean pentru că cei mici merg pe jos 8 km, zilnic, pe șoseaua principală fără trotuare, cu trafic intens de mașini. Iar povara găsirii mijloacelor de transport potrivite nu este potrivită pentru umerii unui copil. Vremea rea, ploaia, zăpada sau zilele călduroase sunt un impediment major pentru ajungerea la timp a elevilor la școală și un motiv de îngrijorare permanent de toate părțile: copii, părinți și educatori. Nici un microbuz particular nu ar rezolva problema elevilor, deoarece părinții lor s-ar afla în imposibilitatea de a plăti abonamentele, cei mai mulți având o situație financiară dificilă.

Ce putem face ca să prevenim abandonul școlar iminent?

Să cumpărăm un microbuz care să-i transporte pe elevii de școală primară și gimnaziu la liceu. Este o metodă eficientă și sigură, iar elevii de la Liceul Teoretic Șerban Vodă vor primi, astfel, șanse și drepturi egale la educație, nu vor ajunge obosiți la școală și acasă și niciun părinte nu va mai fi îngrijorat și mereu cu telefonul în mână.

De acest mijloc de transport și de acces la educație vor beneficia 127 elevi, dintre care mulți sunt participanți și recipienți ai unor premii prestigioase la concursurile școlare. Fără școală, aspirațiile lor de viitor s-ar restrânge, capacitatea decizională ar slăbi, iar construcția unui viitor ar cădea în umbră. Educația este dreptul lor fundamental și vrem să le oferim șansa să și-l exercite.

Ne-am bucura dacă ne-ai fi alături în acest proiect și ai dona orice sumă de bani, apăsând butonul de mai jos, și dacă ai vorbi și prietenilor tăi despre inițiativa noastră.

Îți mulțumim că ești alături de copiii care vor să nu mai întârzie la școală, care ar putea folosi timpul pe care-l petrec mergând pe jos, mâncând sau repetându-și lecțiile, și care nu mai vor să ajungă înghețați, uzi sau transpirați la școală. Îți mulțumim, într-un final, că le dai șansa să aibă un viitor cu opțiuni multe.