STARTedu – septembrie 2022

3 școli pentru 5 sate. O comună care este una dintre cele mai izolate din țară. 44 de copii înscriși la grădiniță sau școală. Un liceu aflat la 102 km distanță. Un război care-și face auzită prezența prin intermediul bombardamentelor și care inspiră frică.

Atunci când cifrele sunt seci, iar realitatea, aridă, noi, Asociația pastel, alegem să ne concentrăm atenția pe cel mai important aspect: educația copiilor. Atunci când ne decidem pe cine să ajutăm, ne imaginăm și bucuria, iar copiii sunt cei mai pricepuți în a accepta darurile, oricare ar fi acestea.

Proiectul lunii septembrie este despre copii și început de școală, despre izolare, dificultăți din cele mai diverse, lipsuri, dar și despre dăruire (în toate accepțiile cuvântului), menire și grijă – pentru copii, familii, educație.

Cu STARTedu, continuăm tradiția ajutorării copiilor la început de școală – pe care am început-o cu proiectul grădiSTART pentru Necșești – și ne îndreptăm atenția spre comunitatea din comuna C.A. Rosetti din județul Tulcea și cei 44 de copii înscriși în sistemul de educație, de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Există 3 sate cu instituții de învățământ (C.A. Rosetti, Letea și Periprava), iar comunitatea este lipsită de orice fel de spațiu amenajat pentru relaxare sau timp liber (fie el loc de joacă, parc sau teren de fotbal). Rechizitele trebuie achiziționate din Tulcea, doar drumul până acolo costând în jur de 200 lei, sumă care abia poate fi alocată pentru materialele școlare de care au nevoie.

44 de copii au nevoie de ajutor. Este momentul ca ei să învețe, să se educe, este șansa lor. Majoritatea dintre ei nu își permit să își continue studiile după absolvirea clasei a VIII-a. Profesorii lor fac eforturi administrative mari pentru a ajunge în satele izolate și a preda materia (drum cu barca și transport cu mașina pe un drum accidentat de 20 de km). Partea bună, vă întrebați? Directoarea celor trei școli, foarte implicată și care depune foarte multă muncă pentru a obține sponsorizări și fonduri pentru a se putea concentra pe nevoile copiilor.

Directoarea a fost și cea care ne-a pus la dispoziție o listă de nevoi pentru copii – rechizite, material didactic și auxiliar, produse de curățenie și birotică, leagăne, perdele și covoare.

44 de copii au nevoie să le placă la grădiniță și la școală, să fie stimulați cognitiv cu materiale noi și interesante, să descopere plăcerea de a învăța, să le fie activată curiozitatea, să nu mai măsoare drumul spre și dinspre unitatea de învățământ doar în lipsuri. Ne-ar plăcea să le oferim kituri individuale, cu tot ce au nevoie, și să le oferim la începerea noului an școlar.

Dacă demersul nostru ți se pare plin de sens, așteptăm un semn din partea ta dacă vrei să donezi rechizite – avem o listă completă pe care o putem pune la dispoziția donatorilor. Dacă ne poți ajuta cu orice sumă de bani, înregistrăm contribuția ta cu bucurie pe butonul de mai jos. Ne ajută și răspândirea mesajului nostru către prietenii și colegii tăi.

Îți mulțumim în numele fiecăruia dintre cei 44 de copii din comuna C.A. Rosetti din Tulcea!