fbpx

Ludoteca pentru incluziune – aprilie 2022

Ludoteca pentru incluziune – aprilie 2022

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Băbeni oferă servicii educaționale copiilor cu cerințe educaționale speciale, aceștia având deficiențe multiple: tulburări din spectrul autist, sindromul Longdon-Down și deficiențe asociate. Ei au nevoie, în fapt, de programe speciale în care sunt monitorizați și prin intermediul cărora ajung să progreseze. Activitățile de la clasă sunt susținute de profesori special pregătiți, dar nevoia de materiale educaționale era mare.

 

Așa a apărut ideea unei Ludoteci care să cuprindă seturi de materiale care să susțină activitățile instructiv-educative și terapeutice din sala de clasă. Și pe care am reușit să o formăm cu sprijinul partenerilor noștri, un startup din lumea aplicațiilor mobile, Wave Studio.

 

Iată ce am reușit să facem împreună:

  • Am aflat de la Centrul din Băbeni despre nevoia unui spațiu special pentru învățarea prin joacă.
  • Am atras un partener implicat de câțiva ani în zona de educație, Wave Studio, care a rezonat foarte mult cu proiectul și pentru care susținerea diferitelor procese de învățare și încurajarea creativității au fost în perfect aliniament cu valorile și filosofia lor internă: Să construim o ludotecă pentru copii cu cerințe educaționale speciale a fost un proiect potrivit cu filosofia noastră de CSR. […] Ideea de comunitate s-a așezat natural în topul valorilor noastre de companie. Căutăm mereu să fim buni unii cu alții și, mai departe, să fim buni cu societatea în care ne-am format. Ca acționari într-un business de succes, ne simțim norocoși și recunoscători.[…] Accesul la educație și informații, în paralel cu încurajarea creativității, favorizează evoluția pentru oricine, indiferent în ce domeniu caută să se dezvolte. Ne-am dori să nu existe copii sau oameni contemporani cu noi pentru care educația să fie un lux. Astfel, având acces la niște resurse pe care le putem direcționa spre binele altora, ne dorim să continuăm să susținem diferite procese de învățare, au spus fondatorii Wave Studio.
  • Cu ajutorul Wave Studio, am transformat una dintre încăperile din Centru în Ludotecă, un spațiu special care le va permite copiilor să facă diferența între sarcinile de lucru și joc. Conform unuia dintre profesorii de acolo „schimbarea mediului, plecarea din clasă și sosirea într-un spațiu care are ca destinație jocul, desfășurarea de activități ludice îi ajută pe copiii cu tulburări de spectru autist să integreze aceste activități în rutina lor zilnică, să diferențieze tipurile de activități pe care le desfășoară, să se orienteze temporal și să creeze scheme temporale în funcție de tipul de activitate în care sunt implicați”.
  • Am furnizat aproape 450 de materiale educaționale, printre care se numără seturi educative, cuburi de construcție și de lemn, puzzle-uri, numărătoare, tăblițe magnetice, jocuri educative și de creație, domino-uri, nisip modelabil și un scaun de postură pentru copii.
  • Materialele furnizate au dublă destinație: folosirea la clasă și în spațiul special al Ludotecii
  • De toate acestea vor beneficia 200 de copii și 72 de profesori.

 

Ne bucurăm că acest spațiu s-a materializat și că, astfel, copiii de la Centru vor avea parte de toate materialele ce-i vor ajuta să dobândească autonomia și independența în viața școlară și socială.

 

Ludoteca a fost unul dintre cele două proiecte dezvoltate de Asociația pastel pentru CSEI Băbeni. Celălalt a fost Primul ajutor, profesorul salvator, iar scopul lui a fost de a-i ajuta pe profesorii de la centru să dobândească noțiunile de bază în ceea ce privește primul ajutor medical. Toate informațiile urmau să îi ajute pe dascăli să intervină rapid și ferm în cazul în care unui dintre copiii de la clasă (toți cu diverse dizabilități) ar fi întâmpinat urgențe medicale. Proiectul a fost finalizat mai târziu decât am anticipat din cauza pandemiei.

 

PARTENER: