fbpx

Viitorul cu ochi buni 2.0 – august 2023

 

Lumea este plină de culoare, de frumusețe, de însemnătate, dar nu și pentru copiii cu deficiență de vedere.

 

Nevoia de ochelari este la capătul priorităților celor mai mulți părinți din zonele defavorizate – care sunt preocupați cu grija zilei de mâine, care nu au ce pune pe masă copiilor la prânz sau care abia reușesc să pună bani deoparte pentru hainele și încălțările celor mici. 

 

Este o nevoie pe care nici nu stiu că o au, pentru că sunt în incapacitatea de a o testa, de a o preveni sau a o împlini. Consultațiile optometrice reprezintă un lux pentru ei, la care nici nu visează și nici nu se pot gândi, pentru că realitatea dureroasă a neajunsurilor de bază are un ecou asurzitor.

 

Cu toate acestea, vederea corectă este o resursă foarte importantă pentru copiii în formare, un mijloc care le asigură dezvoltarea și astfel, un viitor mai bun. 

 

În luna august 2023 ne dorim să readucem la viață unul din primele proiecte organizate de Asociația pastel: „Viitorul cu ochi buni”. În cadrul ediției trecute a proiectului, am descoperit că 68% din copiii beneficiari nu mai fuseseră niciodată la optometru. Mai mult de atât, din cei 67 de copii consultați, 27 dintre aceștia – mai exact un procent de 40%, au avut nevoie de ochelari. 

 

Prin cauza „Viitorul cu ochi buni 2.0”, ne dorim să oferim și altor copii posibilitatea de a vedea viața în toate texturile sale, în culori vibrante și cu posibilități nesfârșite, pentru a-și putea desfășura activitatea școlară fără griji sau obstacole.

 

În acest an, ne întoarcem atenția asupra copiilor din cele 3 sate ale Comunei C.A.Rosetti, din județul Tulcea – una dintre cele mai izolate comunități din țară, în care studiază 45 de copii. Majoritatea copiilor de aici nu și-au făcut niciodată un control optometric, atât din cauza lipsei de posibiliti și de conștientizare, cât și a inaccesibilității, astfel că cea mai apropiată clinică oftalmologică este la zeci de kilometri distanță, iar singurul mod de a ajunge la aceasta este cu barca. Mai mult de atât, costurile ochelarilor depășesc cu mult posibilitățile familiilor din această zonă defavorizată, care nu pot decât să se resemneze că nu vor putea oferi celor mici mijloacele necesare pentru a scăpa din lanțurile sărăciei.

 

Astfel, obiectivul nostru este să organizăm într-o sală din comuna C.A.Rosetti, un cabinet de optometrie și să oferim consultații optometrice gratuite tuturor copiilor. În urma consultului, vom oferi ochelari copiilor care au nevoie, și îi vom lăsa pe ei să își aleagă ramele după bunul plac.

 

Contribuția ta ne oferă pârghiile necesare de a ne duce misiunea la bun sfârșit și de a oferi copiilor din medii defavorizate șansa de a vedea un viitor împlinit, independent și frumos conturat.

 

 

Asociația pastel crede în puterea faptelor bune făcute cu recurență, lună de lună. Dacă misiunea noastră ți se potrivește și vrei să-ți lași amprenta asupra lumii, sprijină-ne cu o donație în contul proiectelor noastre și răspândește vestea către prietenii și colegii tăi. Hai să nu lăsăm nicio lună să treacă fără o faptă bună!